Γενική Οικογενειακή Ιατρός
Ομοιοπαθητικός
Η ομοιoπαθητική απαιτεί ειδικές γνώσεις και ικανότητες και δεν είναι μία μέθοδος στην οποία εύκολα εξειδικεύεται κανείς. Χρειάζεται σημαντική εκπαίδευση καθώς τόσο ο θεραπευτικός στόχος, όσο και η πρακτική προσέγγιση της θεραπείας των ασθενών διαφέρει κατά πολύ σε σύγκριση με τη συμβατική ιατρική. Επιπλέον, οι ομοιοπαθητικοί γιατροί θα πρέπει να είναι ικανοί, να συνδυάσουν τη γνώση και τις δεξιότητες τους στην ομοιοπαθητική, με την γνώση και τις δεξιότητές τους στη συμβατική ιατρική. Καθώς συχνά απαιτείται η ομοιoπαθητική θεραπεία να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο θεραπευτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις συμβατικές προσεγγίσεις στη διάγνωση, την πρόγνωση και την θεραπεία, τα προσόντα των ομοιοπαθητικών ιατρών απαιτείται να βρίσκονται στο ίδιο υψηλό επίπεδο, τόσο στην ομοιoπαθητική όσο και στην συμβατική ιατρική.
Οι γιατροί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την ομοιοπαθητική εκπαίδευσή τους, είναι πιθανόν να κατανέμουν τον εργασιακό τους χρόνο με διάφορους τρόπους, συνήθως, οι ομοιοπαθητικοί γιατροί απασχολούνται κυρίως ως γενικοί γιατροί.
Στην Ε.Ε. 40.000 γιατροί έχουν παρακολουθήσει τμήματα εκπαίδευσής ομοιοπαθητικής. Η Ομοιοπαθητική έχει αναγνωριστεί επίσημα από το κράτος σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Αγγλία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Πορτογαλία, και η Λιθουανία. Στην Αυστρία, τη Γερμανία, τη Λετονία και την Ελβετία οι γιατροί μπορούν, αφού περάσουν τις σχετικές εξετάσεις, να πάρουν εξειδίκευση στην ομοιoπαθητική και να αναγνωριστούν ως ομοιοπαθητικοί γιατροί από τους ιατρικούς συλλόγους τους. Σε έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό κρατών οι ιατρικοί σύλλογοί υιοθετούν τα τελευταία χρόνια μια ευνοϊκότερη στάση προς την ομοιοπαθητική.